Pagina 1 van 2

niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Zo Mei 09, 2010 11:19
door marvinsnikkers
ik heb 4 bevruchte legsels van totaal zo'n 200 eieren liggen.

Het eerste legsel is van 01.11.2009 ,

nu zag ik gisteren een eitje ingezakt met een scheurtje, ik dacht in eerste instantie
dat het eitje niet goed meer was en heb het voorzichtig bij de andere eitjes weg gehaald.

omdat ik toch nieuwsgierig was hoe alles zich ontwikkelde heb ik het eitje verder open gemaakt,
in eerste instantie kwam er een gele soort gel uit met veel bloedstrengetjes en uit het niets kwam er
(in mijn ogen) een onontwikkeld jong uit. Hij was ruim 1 centimeter lang en bewoog tussen de inhoud
van het ei.

Ik schrok er zo erg van dat ik direct het eitje met inhoud in een dikke laag papier heb platgedrukt en weg gegooid.
Ik was er heilig van overtuigd dat het niets meer kon worden omdat het gewoon nog te klein was.

Ik moet wel zeggen dat het de complete vorm van een kameleon had, met duidelijk de grote ogen maar het zag
er doorzichtig uit, dus volgens mij niet echt ontwikkeld dus.

Nu zijn er 1 dag later nog 3 eitjes die een beetje ingezakt zijn, ik weet nu niet echt wat ik daarmee aan moet, ik heb met een schouwlampje een aantal keer gekeken maar ik krijg er geen duidelijkheid over.

Ik heb nu diverse topics op dit forum bekeken en daar staat bij dat ze dan snel uit kunnen komen als ze licht inzakken en iets gaan zweten.

Ik gebruik een natte broedstoof op een temeratuur van 26 graden,

mvg

marvin

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Zo Mei 09, 2010 12:11
door Maurits Kalmar
volgensmij moet de broedstoof 28-32 graden zijn 28-29 voor meer vrouwen en hogere temp, krijg je meer mannetjes

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Zo Mei 09, 2010 13:39
door EST
Kan zo even niet direct een foto vinden, maar ik heb dat ook eens gezien, jammer dat je er geen foto van gemaakt hebt. Volgens mij was het gewoon een kameleon in een heel vroeg stadium, dan zie je 2 grote zwarte rondjes, dat zijn de ogen en als je goed kijkt zie je de pootjes opgevouwen erin. Ik zou de eitjes gewoon laten liggen, want zo te horen gebeurd er dus wel degelijk ontwikkeling in de eitjes.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Zo Mei 09, 2010 14:20
door marvinsnikkers
Esther Stoel schreef:Kan zo even niet direct een foto vinden, maar ik heb dat ook eens gezien, jammer dat je er geen foto van gemaakt hebt. Volgens mij was het gewoon een kameleon in een heel vroeg stadium, dan zie je 2 grote zwarte rondjes, dat zijn de ogen en als je goed kijkt zie je de pootjes opgevouwen erin. Ik zou de eitjes gewoon laten liggen, want zo te horen gebeurd er dus wel degelijk ontwikkeling in de eitjes.dank je voor je reactie, ik zag inderdaad duidelijk de ogen en het was ook compleet gevormd met pootjes enz.

ik had er inderdaad een foto van moeten maken maar dat bedacht ik me te laat. maar op het moment dat die eitjes zo inzakken zal het dan nog lang gaan duren? Ik las ergens in een topic dat dit slecht 24 - 48 uur kon duren?

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Zo Mei 09, 2010 17:16
door EST
Ik zou gewoon lekker afwachten tot er allemaal kleine groene hummeltjes in het bakje liggen. Normaal gaan de eieren 'zweten' en wat inzakken en kort daarna (hoe lang precies weet ik niet ) zouden ze uit moeten komen. Het is jammer dat ik even geen toegang heb tot foto's, anders had ik kunnen laten zien hoe het eruit ziet, misschien dat iemand anders op het forum foto's heeft van eieren die net uitgekomen zijn of net uit moeten komen??

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Zo Mei 09, 2010 20:48
door Lucas van Woerden
Inderdaad even afwachten. Ze liggen nu 6 maanden en dat is over het algemeen wel de tijd bij 26 graden. Vaak gaat het snel bij calyptratus.

@Maurits: De temperaturen die je noemt zijn wel erg hoog. Ook heeft de temperatuur geen invloed op het geslacht.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Ma Mei 10, 2010 00:43
door EST
Inderdaad, bij bijvoorbeeld gekko's en andere reptielen heeft temperatuur verschil wel invloed, maar bij kameleons is dat verschil zo ontzetten klein, in plaats van (ik noem maar wat) 26 graden moet je dan 26,15 graden, dat is natuurlijk niet stabiel te houden en te realiseren, dus temperatuur heeft in zoverre geen invloed op het geslacht. Bij gekko's is dat verschil 1 of 2 graden en dat is natuurlijk wel te sturen, maar bij kameleons dus niet.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Ma Mei 10, 2010 08:28
door Lucas van Woerden
Bij welke kameleon soort is dat dan? Voor zover ik weet is het nooit aangetoond dat temperatuur invloed heeft op het geslacht namelijk.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Ma Mei 10, 2010 22:26
door EST
Dat is ooit getest bij pardalis, zal even aan Kris Slaets moeten vragen hoe dat ook alweer zat. Maar het is zeker getest! Of er ook een artikel van beschikbaar is moet ik even informeren.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Ma Mei 17, 2010 21:02
door EST
Lucas van Woerden schreef:Bij welke kameleon soort is dat dan? Voor zover ik weet is het nooit aangetoond dat temperatuur invloed heeft op het geslacht namelijk.


Heb even gezocht en van calyptratus is er een onderzoek geweest waarbij bij 25, 28 en 30 graden getest is of ze TSD (temperature-dependant Sex Determination) ofwel GSD (Genetic Sex Determination) gevoelig zijn. Aangezien het temperatuur verschil te groot is waarop ze getest zijn, valt er mijns inziens niet te concluderen dat ze GSD zijn, zoals in dat artikel staat. Dit omdat bijvoorbeel bij andere reptielen die TSD zijn de verschillen ook maar 1 of 2 graden zijn en bij verschillen van 2-3 graden zou je niet precies genoeg kunnen testen of de soort GSD of TSd zijn, daarvoor zou je kleinere temperatuursverschillen moeten testen. Maar dat is mijn mening.

Degene van wie de informatie komt over het onderzoek bij Furcifer pardalis heeft deze informatie gekregen bij een lezing in USA en ik zou deze persoon eens moeten vragen of daar naslagwerk van is. Op internet kan ik helaas alleen het onderzoek van calyptratus vinden. Bij kleinere temperatuursverschillen is dus wel aangetoond dat het invloed heeft op geslacht maar daarvoor zou ik dus om een naslagwerk moeten vragen.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Ma Mei 17, 2010 21:44
door Lucas van Woerden
Ben wel benieuwd naar die artikelen. Ik ken zelf enkel wetenschappelijke artikelen met calyptratus waar de afwezigheid van tsd is geconcludeerd.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Di Mei 18, 2010 00:41
door Guido Rulof
Wel interessant hoor, zou die artikelen ook graag eens lezen. Al wat ik er ooit over heb kunnen vinden gaf aan dat er geen samenhang kon worden aangetoond tussen temperatuur en geslacht bij kammies.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Di Mei 18, 2010 00:55
door EST
Heb gezegd dat het hierbij ging om een lezing in Amerika, dus ik zou moeten navragen of er uberhaupt artikels over geschreven zijn en of die dan beschikbaar zijn. Ik houd jullie op de hoogte.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Di Mei 18, 2010 00:57
door Guido Rulof
Neem aan dat je daar zelf niet bij was.
Waar heb je die info over de lezing vandaan dan? Kunnen we het ook eens nalezen.

Re: niet geheel ontwikkeld jong?

Geplaatst: Di Mei 18, 2010 00:58
door EST
Dat komt van een zeer betrouwbaar persoon, Emmanuel van Heygen van Exo terra heeft die lezing bijgewoond. Dus zal Emmanuel wel een mailtje sturen erover.