'Einde van de dierhouderij?'

Overzicht van beurzen
Gebruikersavatar
Wendy van der Heeden
Berichten: 1974
Lid geworden op: Zo Mei 09, 2010 22:03
Locatie: Berkel en Rodenrijs

'Einde van de dierhouderij?'

Berichtdoor Wendy van der Heeden » Di Jan 08, 2013 11:35

Gisteravond stond in Barneveld het symposium 'Einde van de dierhouderij?' op het programma, waarbij de KVN werd vertegenwoordigd door Mario Jungmann en Wendy van der Heeden.

Dit is georganiseerd door Stichting platform verantwoord huisdierenbezit (PVH) en Dibevo (brancheorganisatie voor ondernemers gezelschapsdierensector).

Al ruim 20 jaar is de tweede Kamer van mening dat er een positieflijst moet komen van dieren die als gezelschapsdier gehouden mogen worden. In opdracht van het ministerie van Economische zaken hebben enkele onderzoekers van de Wageningen Universiteit een methode daartoe ontwikkeld. De projectgroep “postieflijst” van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit, waarin de gehele hobby en handel zijn vertegenwoordigd, vond grote tekortkomingen en wetenschappelijke incorrectheden in de methode van de Wageningen Universiteit en bestrijd deze dan ook op alle mogelijke fronten. De eerste “vingeroefening” met zoogdieren lijkt het aantal te houden zoogdier soorten tot een zeer kort lijstje te beperken. Zelfs de hond komt bij de auteurs niet op de positieflijst! Binnen onze hobby is natuurlijk de lijst reptielen en amfibieën van belang.

Bij het symposium van gisteravond is door de secretaris van de PVH, ir. de heer Gubbels (geneticus/fokkerijspecialist), onder meer ingegaan op de wet dieren, die op 1 januari 2013 in is gegaan. Dit is een raamwet. Dat betekent dat de wet zelf een beperkt aantal regels stelt en daarnaast de mogelijkheid biedt om allerlei zaken over en voor dieren te regelen in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's) en ministeriële regelingen. Vanaf 1 januari 2013 gaat ook een aantal van dat soort nieuwe maatregelen in. Door Dibevo is alle van toepassing zijnde wet en regelgeving kort besproken, en dat zijn er nogal wat!!!

Ook is er aandacht besteed aan het wetenschappelijke rapport van de WUR (Universiteit Wageningen). Dit rapport vormt voor de politiek de belangrijkste bron bij het zoeken naar 'steun' om de positieflijsten te ontwikkelen. Echter is de kritiek van de PVH en Dibevo dat de overheid zich door de verkeerde bron laat informeren. De kennis over het verantwoord houden van dieren zit nu niet bepaald bij onderzoekers van een universiteit, die met een beperkt budget onderzoeksresultaten tevoorschijn toveren. Wetenschappers die op de vraag wanneer dieren verantwoord gehouden kunnen worden, onmogelijke uitgangspunten hierbij toepassen zoals het gedrag en de leefomstandigheden uit de natuur.
Terwijl dierenverenigingen, waar kennis en ervaring is gebundeld op het gebied van tientallen jaren succesvol en verantwoord houden van dieren, nu juist de bronnen zijn die totaal worden genegeerd. :shock:
De overheid handelt daarmee in strijd met het bestuurs- en staatsrecht. Het recht waarin bij besluitvorming (wetgeving) het begrip 'hoor en wederhoor' bij wet verplicht is gesteld en ook handelt in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Namelijk dat de overheid zich zorgvuldig moet voorbereiden voor een correcte behandeling van de burger, zorgvuldig onderzoek naar de feiten en belangen moet doen, de procedure goed moet volgen en moet zorgen voor deugdelijke besluitvorming (art. 3:2 Awb). Dit gebeurt nu niet.

Nu klinkt het bovenstaande wellicht wat saai, maar voor het voortbestaan van onze hobby is een rol spelen bij het onder vuur nemen van de overheid hierbij van levensbelang! De overheid zal en moet ons horen om bij het invulling geven aan deze wet tenminste uit te gaan van de juiste bronnen! ~O>

Gisteravond hebben wij kort gesproken met ir. de heer Gubbels, waarin wij hebben aangegeven dat wij als KVN graag een actieve rol willen spelen bij het verzamelen en bundelen van informatie over het verantwoord houden en kweken van kameleons, wat immers onze doelstelling is! Dit krijgt vorm in ons aanmelden om deze informatie in de vorm van enquêtes aan te leveren.

Over het bundelen van deze informatie volgt spoedig meer nieuws op het forum. Onder meer zal dan bekend worden gemaakt, hoe er te werk zal worden gegaan en hoe de bijdrage van de KVN eruit zal komen te zien.

Voel je je geroepen om de hobby waar nodig te kunnen redden? Hou dan het forum in de gaten want, wordt vervolgd!!

Voor meer info:
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2012/12/28/wet-dieren-vanaf-1-januari-2013-van-kracht.html
http://www.huisdieren.nu/ PVH site
http://www.dibevo.nl/
http://www.positieflijst.org/commentaren-op-werkwijze-wur
1.1 Trioceros melleri 'Melle' & 'Nera'
1.0 Chamaeleo calyptratus 'Pascal'

0.1 Trioceros melleri 'Tinke' † 2-6-2013
1.0 Furcifer verrucosus 'Fred' † 23-9-2013

Gebruikersavatar
NickS
Berichten: 982
Lid geworden op: Wo Jun 17, 2009 23:59
Locatie: amsterdam

Re: 'Einde van de dierhouderij?'

Berichtdoor NickS » Wo Jan 09, 2013 12:22

onwijs goed dat jullie geweest zijn en als kvn hebben aan gegevens betrokken te willen zijn.


Terug naar “Beurzen / Meetings”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten