menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Wo Jun 06, 2012 23:33

k lees nogal wat verhalen over jicht en botvergroeiingen e.d. nou dat wil ik natuurlijk absoluut niet!!
Is het daarom handig om een menu samen te stellen? Ik kan redelijk makkelijk aan diverse soorten insecten komen, dat ben ik al nagegaan want ik voel er niets voor om ze zelf te gaan kweken. Krekels, sprinkhanen, moriowormen zijn altijd te koop in de buurt.

Wat zou een leuk weekmenu zijn voor een Calyptratus? Of denk ik nu veel te ingewikkelt? ( Toen ik mijn honden begon rauw te voeren, maakte ik ook weekmenus zodat ik zeker wist dat ze al het benodigde binnen kregen verdeeld over een week, nu ik dit al een paar jaar doe hoef ik er niet meer over na te denken , maar vandaar dat ik het dus vraag, ik wil het namelijk zeker weten goed doen )

En hoe zit dat met het bepoederen van de insecten? Moet dat elke dag? En geef je dan niet gauw te veel?
En ik lees ook dat een compleet supplement niet aan te raden is, wat raden jullie dan aan? En hoe doen jullie dat? Heeft een jong dier meer supplement nodig omdat hij nog groeit? Of los je dat al op omdat een jong dier meer eet?
Bv 6 maaltijden supplement en 1 maaltijd calcium?

Ik zat ook te denken om de voederdiertjes te gaan gutloaden, hier heb ik al veel over gelezen, maar als ik dat doe , wat raden jullie dan aan als gutload voer? En moet ik dan alsnog de insecten bepoederen met supplement en calcium?

Hoe voer ik insecten die niet vliegen of springen? Uit de hand?

Kan het kwaad dat ze af en toe een vlieg ofzo meepikken uit de woonkamer of tuin? ( wij sproeien in huis en tuin niet tegen insecten, maar ik weet natuurlijk niet of die vliegen eerst bij de buren zijn geweest en daar misschien wel gif hebben gehad )
Ik weet niet of ik dat kan voorkomen dat hij eens een vliegje ofzo van buiten mee pikt.

Eten ze ook spinnen e.d.? En bijen en wespen? Of laten ze die instictief al met rust?

en nog een algemeen vraagje, zodat ik niet meteen het hele forum onder spam met diverse topics:

Hoe weet ik of ik voldoende sproei? ik wil overigens een sproeiinstallatie .
Ik las ergens dat ze binnen een dag moeten vervellen, klopt dat? En als dit niet gebeurt wat is er dan aan de hand en wat kan ik dan het beste doen?
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 14:52

Hier komt weer een lang antwoord denk ik.

De algemene dierenwinkel verkoopt eigenlijk alleen krekels/sprinkhanen/moriowormen/meelwormen/dola's en wasmotlarven. Niet erg voedselrijke dieren. Ik bestelde regelmatig voedseldieren bij Hans Stolk (hier van het forum) of ik ging naar een reptielenbeurs en sloeg daar één en ander in. Natuurlijk blijven de insecten niet eeuwenlang goed, maar bedenk wel dat een jong yemen echt heel veel eet. Qua grootte van het voedsel is het goed om te kijken naar de grootte van de bek. Een yemen kan voedsel eten dat de grootte is van het begin van z'n kaak, tot het puntje van de neus en zelfs iets groter dan dat. Als hoofdvoer geef je krekels/sprinkhanen/kakkerlakken deze bevatten de meeste voedingsstoffen (mits goed gegutload) als de voedseldieren in de dierenwinkel staan hebben ze niets anders dan elkaar en elkaars ontlasting gegeten dus het is goed om de voedseldieren thuis eerst te voeren en dan een paar uur later deze aan je kameleon te voeren. Krekelvoer is droog te verkrijgen in bussen, voor sprinkhanen gebruik ik meestal andijvie of gras. Qua mineralen en vitaminen zijn er verschillende potten op de markt. Miner-all is een veel gebruikte (sticky tongue farms) het is erg belangrijk dat er i.i.g. vitamine D3 bij zit. Bij een yemen kameleon is het verstandig om een extra potje calcium carbonaat te gebruiken. Over het algemeen kun je met deze combinatie zeker bij een snel groeiende yemen kameleon niet overdoseren. De behoefte bij deze kameleon is vaak grote dan de hoeveelheid die daadwerkelijk gegeven wordt. Voor de juiste vitaminen biedt de KVN in de webwinkel ook een goede mix aan!

Qua variatie in voedseldieren zou ik wasmotlarven maar 1-2 keer per week geven. Ze zijn erg zoet en vet, maar kameleons zijn er gek op. Je kunt deze wormpjes goed gebruiken om je kameleon te laten wennen aan je hand, door ze uit je hand te laten eten. Verder bevatten meel/buffalo/morio wormen niet zo veel voedingsstoffen maar is wel goed voor de afwisseling om die af en toe te geven. Verder ging ik op beurzen altijd op zoek naar zeer calciumrijke voedseldieren, wat moeilijk om aan te komen maar zoekt en gij zult vinden. Zijderupsen, phoenix worms en tebo's zijn rupsen/wormen die erg gezond en hoge voedingswaarde hebben. Vliegjes kun je ook geven (uit de woonkamer eten ze ook, kan geen kwaad) maar daar zit nagenoeg geen voeding in. Pissebedden zijn ook erg goed, maar dan moet je er zeker van zijn dat ze op geen enkele wijze met gif in aanraking zijn geweest, we weten niet of dit schadelijk kan zijn voor de kameleon.

P.s trouwens super goed dat je je van tevoren zo inleest, er zijn helaas te weinig mensen die dit zo doen met alle gevolgen van dien. Want je leest wel dat het lang niet zo makkelijk is als het lijkt!

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Vr Jun 08, 2012 15:00

wederom bedankt voor je antwoord!! ik waardeer je lange antwoorden heel erg , ik heb er ook echt wat aan ^O^ alleen krijg je wel weer een hoop vragen terug O-) ik hoop niet dat dat vervelend wordt.

gek he, hoe meer ik lees en hoe meer ik erover leer, hoe MEER zin ik er in krijg *O*

maar ik begrijp dus goed dat als je je krekels en sprinkhanen gutload dat je alsnog dat vitamine en calcium peder over ze heen moet doen toch?

ik wil ze graag gutloaden, ik vind dat een erg prettig idee namelijk!!
over het houden van diverse voedingsdieren enzo heb ik me ook al ingelezen, dat gaat helemaal goed komen, reptielenbeurzen gaan ook zeker frequent bezocht worden om nieuwe voedingsdieren te kopen en ander spul ^O^

moet ik nou elke dag de voederdieren met zowel vitaminen als calcium bepoederen? wan tik lees daar ook verschillende verhalen over ( bv 6x vitaminen en 1x calcium per week )
wat is aan te raden voor een opgroeiende en uitgegroeide kameleon ( ik neem aan dat daar wel verschil in zit )?

en die pissebedden, kan ik die gewoon uit mijn tuin halen en 1x per week als maaltijd voeren? of als extraatje? en moet ik die dan ook bepoederen?
pissebedden genoeg in onze tuin en GEEN gif !! ( wij strooien nooit gif ivm de honden ) en we hebben 1000m2 grond dus wat de buren doen maakt denk ik ook niet zo heel veel uit als ik ze uit het midden van onze tuin haal.

oh ik had ook ergens gelezen dat je vitamine D3 kan overdozeren als je ook een goede UV lamp hebt? is dit iets waar ik me erg zorgen ove rmoet maken ?
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 15:07

Vragen stellen is alleen maar goed!

Je geeft de voedseldieren inderdaad hun eigen voedsel en doet de poeder er nog bij op. Wat ik zelf altijd deed is gewoon een grote gladde pot (bijvoorbeeld een glazen vaas of iets) waar ze niet uit kunnen springen. Daar strooide ik dan van de vitaminen en de calcium wat in, schudde de voedseldieren er door en dan schud ik de voedseldieren in het terrarium. Het overtollig poeder blijft achter in de pot en die pot zette ik dan afgedekt weer weg in een kast. Overdoseren hoef je niet snel bang voor te zijn bij deze soort. Een volwassen exemplaar kun je om de dag poederen. Calcium mag sowieso altijd, vitaminen en mineralen mag je bij een volwassen kameleon weleens 1-2 dagen overslaan.

Ohja, qua vervelling is het zo dat een jong dier binnen 1 dag zal vervellen, maar een volwassen dier zal dat in delen doen. Die kan er soms wel weken zoet mee zijn haha. Die doet dan eerst een hoofd, dan een poot, dan een zijkant, dan de staart etc. hahaha.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 15:09

Wat betreft die pissebedden, ze bevatten erg veel voedingsstoffen, waaronder veel calcium. Je kunt ze elke dag wel geven, maar denk dat de meeste mensen hier niet genoeg voor in de tuin hebben hahaha.

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Vr Jun 08, 2012 15:11

oh dat is een interessant wetje van dat vervellen, ik dacht namelijk dat ze allemaal binnen 1 dag moesten vervellen.

even resume ( sorry ik wil het gewoon 100% zeker weten )

opgroeiende dieren ( tot een jaar ? ) elke dag de voedseldieren bepoederen met vitamines en calcium
volwassen dieren eventueel om de dag hun voedseldieren bepoederen met calcium en vitamines

als ik dit aanhou dan komt het wel goed?
en moet ik de pissebedden en wasmotlarven e.d ook bepoederen of enkel de krekels, kakkerlakken en sprinkhanen?

en mij moriowormen moet ik dan eerst dat kopje platdrukken of hoeft dat niet ?
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 15:18

Klopt helemaal wat je zegt. Ik bepoederde de meelwormen altijd en de krekels/sprinkhanen dan in ieder geval. Wasmotjes zijn meer als snoepje, die geef je 1-2 per week een keer los, dus dat hoeft niet. Bij morio's het kopje platdrukken hoeft niet, ikzelf doe het bij dola's wel, maar dat komt meer door een wat nare ervaring daarmee. Dola's bijten erg hard. Een gezonde, sterke kameleon zal een morio al dood hebben voor hij kan bijten :P

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Vr Jun 08, 2012 15:21

en een 3 maanden oude kameleon mag ook al levende morio, dolas en meelwormen hebben?

hoe weet ik overigens dat mijn kameleon genoeg te eten krijgt van mij? ( zonder dat ik er pas achter kom als hij al te mager is!! )
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 15:22

Qua sproeien hou ik meestal 's ochtends en 's avonds 1-2 minuten aan. Zorg dat de druppels van de blaadjes naar beneden vallen en gebruik vooral echte planten in je terrarium zodat de druppels ook blijven liggen! Kameleons drinken de druppels, maar mijn kameleons dronken rechtstreeks uit de sproeier. Je zou met veel geduld en tijd de kameleon kunnen laten wennen aan de druppels uit de sproeier en dan zal deze vanzelf direct gaan drinken als je aankomt met de sproeier. Ik had een felrode sproeier en zodra ik daarmee aan kwam lopen zag je ze direct reageren en naar je toe komen lopen om te drinken.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 15:24

Ehm, we plaatsten net tegelijk haha. een 3 maanden oude kameleon kan nog geen morio's en dola's hebben, pas als deze volwassen is. Meelwormen zijn ook nog wat groot, ik zou met buffalo wormen beginnen bij 3 maanden en 5-6 maanden meelwormen. maar zoals ik zei, hou de grootte van de kaak aan van begin tot neuspunt, dan zul je direct zien welk voedsel hij wel en niet kan eten.

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Vr Jun 08, 2012 15:37

ja dat is een heel goede maatstaaf voor de grootte van de voedseldieren ^O^

ik was alleen bang dat de meelwormen e.d. wellicht door de maagjes van de kameleons kunnen vreten, Maar daar hoef ik niet bang voor te zijn?

oh ja en hoe weet ik dat ik mijn kameleon genoeg te eten geef? ( zonder dat hij al te mager is voor ik het dus zie? )
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

EST
Berichten: 3638
Lid geworden op: Zo Dec 09, 2007 12:39
Locatie: Breda

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor EST » Vr Jun 08, 2012 16:05

Dat is lastig zeggen, omdat je altijd de ribbetjes wel voelt omdat het huidje zo dun is. Een groeiende kameleon zal niet snel te dik zijn, een volwassen exemplaar kan wel te dik worden. Dat zie je dan voornamelijk aan de dikte van de poten en bij een hangbuikje. Als ze op een tak liggen dan kun je het wel zien, maar dat moet je echt wel heel veel wasmotlarven geven, normaal gezien komt overgewicht bij kameleons niet veel voor. Wat betreft de vertering van het voedsel, van een gespecialiseerde dierenarts heb ik begrepen dat de maagsappen van een kameleon zo zuur is dat iets al zeker dood is zodra het doorgeslikt wordt. Dit i.v.m de pantsers van insecten die ze moeten verteren. Het is onmogelijk voor een insect van binnenuit nog iets te beschadigen. Het enige waar je af en toe eens op moet laten testen is wormen en parasieten, dat kan via een ontlastingsonderzoek bij Marja Kik. Dat kost 13 euro geloof ik, kun je met de post wat poepjes meesturen en zij kijkt dan of het in orde is. Ik deed dat eens in het half jaar, maar bij aanschaf van nieuwe dieren altijd direct.

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Vr Jun 08, 2012 16:15

wederom bedankt voor de goede tips!!
ribbetjes voelen ben ik gewent, bij een gezonde hond moet je ze ook voelen :P
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

Marianne
Berichten: 81
Lid geworden op: Ma Jun 04, 2012 15:50
Locatie: Valthermond

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Marianne » Vr Jun 08, 2012 22:49

hmz ik heb ondertussen nog meer gelezen op het forum en ik raak er een beetje van in de war 8)7
wel D3 geen D3 :'(

kan iemand mij daarom zeggen of het volgende menu wat ik heb samengesteld afdoende is of dat ik iets over het hoofd zie, te kort geef of teveel oid? ik twijfel heel erg omdat ik veel verschillende verhalen lees, en ik weet dat meer wegen naar rome leiden , maar ik wil wel graag een goede richtlijn hebben dus dat het leiden is en geen lijden wordt....

ik ga er hierbij vanuit dat ik een goede UV lamp heb ( de arcadia D3 ? )

kameleon van 3 maand tot 12 maand:

elke dag voederen
hoofdvoeding, krekels, ( groene ) kakkerlakken en sprinkhanen
de voederdieren bewaren en met fruit en groente en vitt-all gutloaden
de voederdieren elke dag bepoederen met MinerAll indoor en calcium met D3

af en toe wat meelwormen/moriowormen en andere insecten ter variatie, al dan niet bepoederd???
pissebedden bv en wasmotlarven af en toe als snackje

kameleon na 12 maanden:
elke dag voederen, de voederdieren als hierboven beschreven gutloaden
om de dag de voederdieren bepoederen met MInerall indoor en calcium met D3

maar wat als de kameleon in de zomermaanden overdag een paar uurtjes mee naar buiten mag?
moet ik op die dagen dan de voederdieren bepoederen met minerall outdoor en calcium zonder D3?

HELP :o :o :o
My dogs are highly sophisticated, they don't play with balls, they play with edgeless cubes.

Gebruikersavatar
Wendy van der Heeden
Berichten: 1974
Lid geworden op: Zo Mei 09, 2010 22:03
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: menu? voor Jemen kam en nog wat vragen

Berichtdoor Wendy van der Heeden » Vr Jun 08, 2012 22:54

...veel en juiste info van Esther!

Toch even een opmerking over de toediening van vitamines. Dieren tot een jaar elke dag MinerAll gele dop (plus D3) ZEKER een Jemen en 1x per week vitaminepoeder zoals bv. Korvimin over de voedseldieren (die gegutload zijn).
Volwassen dieren geef ik met uitzondering van de zomermaanden (veel natuurlijke zon) 1x per week MinerAll met D3 en 1x per twee weken Korvimin.

Wat bepoederen betreft is er geen werkelijke gouden regel omdat de dosering voor ieder dier anders werkt. Maar overdoseren is net zo schadelijk als onderdoseren. Bij goede gevarieerde en gegutloade voedseldieren kun je minderen met vitaminepoeders. Kijk ook even bij andere topics hierover. Een zee van info over gutloaden, calcium en vitamines.
1.1 Trioceros melleri 'Melle' & 'Nera'
1.0 Chamaeleo calyptratus 'Pascal'

0.1 Trioceros melleri 'Tinke' † 2-6-2013
1.0 Furcifer verrucosus 'Fred' † 23-9-2013


Terug naar “Voeding”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten