Ziektebeelden

Parasieten
Nakweek kameleons kunnen parasieten oplopen via contact met andere reptielen, via de voederdieren, waterbronnen zoals watervalletjes etc en door slechte hygiëne in het terrarium. Bij voederdieren uit het wild is het risico op parasieten groter dan bij gekweekte voederdieren. Een besmetting kan dus ook bij goede verzorging toeslaan en men weet niet wanneer. Daarom is het preventief onderzoek van ontlasting ook zeer belangrijk.

Bij wildvang dieren kan men er standaard van uit gaan dat ze besmet zijn met vaak meerdere parasieten. Parasieten zijn vaak in een soort evenwicht en de dieren in het wild kunnen daar prima mee verder. Maar door de stress van gevangenschap, slechte zorg, te weinig water of voeding, verwondingen en het transport, nemen de parasieten toe en kunnen de organen en de longen gaan besmetten. De behandeling van zo’n ziek dier is niet eenvoudig, vaak is het toedienen van medicijnen alleen maar een katalysator die de aanstaande dood versneld. Hoewel verkopers van wildvangdieren soms beweren dat hun dieren parasiet vrij zouden zijn, dient men er toch van uit te gaan dat de dieren besmet zijn. Het is dan ook aan te bevelen om deze dieren door een dierenarts te laten onderzoeken. U bent als koper van het dier zelf verantwoordelijk voor de kosten die door de dierenarts worden berekend.

Onderhuidse draadwormen zijn een veel voorkomende aandoening bij wildvangdieren. Deze wormen zitten net onder de huid en zijn goed te herkennen. De huid zal terplekke een wormachtige verdikking laten zien. Deze wormen worden verwijderd door middel van een inkeping in de huid waardoor de worm naar buiten wordt getrokken. Deze behandeling zal net zo lang worden herhaald totdat er geen wormen meer aanwezig zijn.

Rachitis (MBD)
De meest voorkomende ziekte bij jonge kameleons is Rachitis (metabolische botziekte). De Calyptratus is hier bijzonder gevoelig voor. Het is een ziekte die door onevenwichtige voeding ontstaat. Een te kort of teveel van verscheidene zeer belangrijke voedingselementen als Calcium, vitamine D3, Fosfor en vitamineA zullen tot Rachitis leiden. De beenderen worden dun en buigen of breken gemakkelijk. Vaak zien de voorpoten er wat gebogen uit of voelt de onderkaak wat rubberachtig aan. Ook is er soms een geknikte/misvormde staart waar te nemen. Het dier heeft het moeilijk tijdens het klimmen/lopen, is beverig en heeft een zwakke en onzekere greep. In een ver gevorderd stadium kan het dier zich niet meer vastklampen aan een tak en zal op de grond gaan zitten. Rachitis is een langzame sluipmoordenaar waardoor het dier een lange lijdensweg zal ondergaan. Als u het vermoeden heeft dat uw kameleon tekens van Rachitis vertoont, kunt u het beste direct uw dierenarts raadplegen. Wanneer u er tijdig bij bent, is het dier grotendeels te genezen. De blootstelling aan natuurlijk zonlicht is een zeer belangrijke factor in het vermijden van rachitis. Wanneer het weer het ook maar enigszins toe laat, valt het aan te bevelen om uw kameleon bloot te stellen aan direct zonlicht. Het dier zal de ultraviolet –B straling (UV-B) absorberen en om zetten in natuurlijke vitamine D3, hetgeen nodig is om het Calcium op te kunnen nemen. Het zonlicht is de beste bron van UV-B en is van zeer grote waarde. Het zou één van uw doelstellingen moeten zijn om uw dier regelmatig direct zonlicht te bieden. Om de aanmaak van D3 ook in de winterperiode op gang te houden, zijn er verschillende soorten UV-B lampen gemaakt. Meer daarover bij “Verlichting”.

Uitdroging
Uitdroging is een regelmatig waargenomen probleem. De tekens van te lage vochtgehalte in het dier zijn vrij gemakkelijk zichtbaar. Dieren hebben een ingevallen helm, verlies van eetlust en de ogen kunnen ingevallen zijn. Een dier dat in deze staat wordt gehouden zal spoedig slechter worden en uiteindelijk sterven. Een goed luchtvochtigheidgehalte in het terrarium kan helpen uitdroging te voorkomen, maar is geen vervanging voor drinkwater.

Nierafwijking
Een regelmatig terug kerende doodsoorzaak is een afwijking van de nier. Hetgeen vaak veroorzaakt wordt door een chronisch te kort aan water. Ook het gebruik van medicijnen als bvb antibiotica word gezien als mogelijke oorzaak van een nierafwijking. Nierafwijkingen kan door bloedonderzoek worden vastgesteld.

Een slechte werking van de nieren kan leiden tot Jicht. Dit is een zichtbare aandoening welke zich uit in het zwellen van gewrichten. Het laten bengelen van de poten (meestal achter) kan een teken van jicht zijn. Aan de hand van een bloedonderzoek of eventueel röntgenfoto’s kan worden vastgesteld of de verdikkingen aan jicht zijn toe te wijzen of dat het een gevolg van een verwonding is.

Stress
De meeste kameleons ervaren op één of ander niveau stress dat betrekking tot het gevangenschap heeft. Een aanhoudende stress zal een kameleon fataal zijn. Stress onderdrukt de werking van het immuunsysteem waardoor de dieren vatbaarder worden voor bacteriële besmettingen, de ontwikkeling van parasieten, en andere levensgevaarlijke gezondheidsproblemen. Voor tips om stress te voorkomen kijk bij “Tips”.

Voedselweigering
Als een dier in hongerstaking lijkt te zijn gegaan, kom dit vaak doordat het aanbod van voederdieren niet divers genoeg is. Wanneer men slechts met één of twee soorten voederdieren voedert kan dit probleem zich gaan voor doen. Het is vaak simpel op te lossen door meer variatie aan te bieden. Vrouwtjes die zwanger zijn, zullen vlak voor het leggen van de eitjes vaak ook niets meer eten. Dit is een natuurlijk gedrag en zal normaal niet meer dan een week aanhouden. Wanneer dit zichtbaar ten koste gaat van het lichaamsvet of haar sterkte, is het aan te raden om de dierenarts te raadplegen.

Wanneer een dier over langere tijd zijn voedsel weigert, heeft dat soms een fysiologisch of psychologisch oorzaak. Belangrijke oorzaken hiervan zijn: chronische stress, parasieten, een bacteriële ziekte, orgaanafwijkingen, verwondingen aan de mond / tong / kaak, verkeerde temperaturen / verlichting en een verkeerde aanbod van voeding. Het dient aanbeveling spoedig het onderliggend probleem te achterhalen en op te lossen. Doet men niets, zal het dier sterven.