Verlichting

De verlichting in een terrarium heeft drie functies:

Licht
Voldoende licht is belangrijk voor de levende planten, maar zorgt ook voor een natuurlijk dag en nacht ritme. Om extra licht te krijgen in je terrarium kunnen daglicht lampen gebruikt worden. Een goede daglicht lamp zorgt er ook voor dat de kameleons alle kleuren kunnen waarnemen. Dit zijn de full spectrum lampen

UV
UV-straling is onmisbaar voor de groei en gezondheid van een kameleon. UV straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D3 in het lichaam. Vitamine D3 zorgt in combinatie met calcium voor een goede kalkopbouw. Bij een gebrek aan goed UV-licht kan dan ook een vitamine D3 tekort ontstaan waardoor opname van calcium niet mogelijk is. Hierdoor zie je vooral bij jonge dieren soms ernstige vergroeiingen. UV straling kan op 2 manieren aangeboden worden aan een kameleon: door middel van direct zonlicht of met behulp van lampen. UV licht gaat niet door glas, dus om een kameleon direct zonlicht aan te bieden kan het dier het beste als de temperaturen het toelaten buiten in een gazen terrarium geplaatst worden. In de winter of als de dieren binnen gehouden worden dient er een goede uv lamp aanwezig te zijn. Leg deze niet boven op het glas, want ook het UV licht van een lamp gaat niet door glas, maar plaats deze op het gaas of in het terrarium. Een UV lamp geeft gemiddeld ongeveer een half jaar voldoende UV licht af en dient daarna vervangen te worden. De UV lampen die bij kameleons als goed ervaren worden zijn:

  • UV TL lampen: Arcadia D3 of Zoomed reptisun 5.0
  • Gecombineerde lampen voor zowel warmte als UV licht: Megaray, Powersun of T-rex uv heat
  • UV spaarlampen: Arcadia D3 compact

 

Bij de gecombineerde lampen is het vaak zo dat de dieren er niet te dicht bij mogen komen omdat ze anders de kans lopen op brandwonden. Deze lampen worden dan ook vaak alleen in de grotere terraria gebruikt. Bij TL lampen is het zo dat de dieren er vaak dichterbij moet kunnen komen om voldoende UV licht op te nemen. Bij TL en spaarlampen is het aan te raden een reflector achter de lamp te plaatsen om zo voldoende UV opbrengst te halen.

Warmte
Naast het gebruik van TL lampen is het belangrijk gloei- of halogeenlampen te gebruiken voor de warmte. Omdat kameleons koudbloedige dieren zijn is warmte erg belangrijk. Onder een warmte spot kunnen ze zich opwarmen zodat het lichaam goed kan functioneren. Deze gloeilampen zijn te krijgen bij dierenwinkels, maar lampen van de bouwmarkt zijn ook prima. Het wattage van de lamp is afhankelijk van het formaat van het terrarium en de kameleon die erin moet komen. Voor pardalissen en calyptratussen is een hogere temperatuur nodig dan voor een bergsoort, dus ook een hoger wattage lamp. Daarom is het belangrijk met een thermometer de temperaturen zowel onder de spot als in het terrarium goed te meten om er zeker van te zijn dat de juiste temperatuur behaald word voor jou kameleon. Door gebruik te maken van meerdere spots met verschillende wattages kan het dier zelf de plek kiezen waar hij de temperatuur op dat moment het prettigst vind. Het is belangrijk er voor te zorgen dat de kameleon de lampen niet kan aanraken. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken. Het makkelijkste is de lampen buiten het terraria op het gaas te zetten door middel van een lampenkap. Ook zijn er voor in het terrarium speciale kappen te verkrijgen zodat het dier de lampen niet kan aanraken. Een kameleon kan zich erg ver uitstrekken en als de lampen zonder bescherming in de bak geplaatst worden loopt het dier altijd kans op verbranding.

Bij soorten als de pardalis of de calyptratus kunnen alle soorten lampen ongeveer 12-14 uur per dag gebruikt worden. Bij bergsoorten is het vaak alleen nodig om enkele uren de warmte lamp aan te laten en verder kan de bak vaak alleen verlicht worden met TL verlichting.