Trioceros melleri

Trioceros melleri

Algemeen
De Trioceros melleri is de grootste kameleon uit Afrika. De dieren worden ongeveer 40 tot 60 cm groot en kunnen dan tussen de 300 en 500 gram wegen. De Trioceros melleri wordt ook wel "reuzenkameleon" genoemd vanwege zijn omvang of "Olifantsoorkameleon" vanwege de grote oorflap. Verder hebben ze aan de voorkant van de neus twee kleine hoorntjes. Het hoofd is relatief klein en de staart vrij kort in vergelijking met de rest van het lichaam.

Volwassen dieren zijn groen tot bruin van kleur en hebben donkere en lichte banden over het hele lijf. Dieren die vaak gehanteerd worden vertonen vaak ook zwarte stippen over het hele lijf. Jonge dieren zijn vaak zwart/wit gestreept en hebben nog geen groen- en bruintinten. De gemiddelde levensverwachting van deze soort ligt tussen de 10 en de 12 jaar, omdat deze dieren nog geimporteerd worden zijn er veel dieren die deze leeftijd niet halen vanwege de hoeveelheid parasieten die wildvang dieren met zich meedragen. Het verschil tussen de geslachten is heel moeilijk te zien, vrouwtjes zijn soms iets kleiner en minder agressief naar elkaar.

Herkomst
De Trioceros melleri is afkomstig uit Oost Afrika (Malawi, Noord-Mozambique en Tanzania).

 

Biotoop
De leefomgeving bestaat uit bomen en struiken in savannen en tropische bossen met veel schaduw. De Trioceros melleri leeft zowel in onbewoont gebied als in tuinen bij huizen. Ze leven tot een hoogte van 600 meter boven zeeniveau. Jaarlijks valt zo’n 1000 mm regen. Het regen seizoen loopt van maart tot mei vooraf gegaan aan een droge maand februari. Van november tot januari valt er lichte regen, de rest van het jaar is het vrij droog.

De gemiddelde temperatuur is overdag zo’n 30 ºC graden en ’s nachts tussen de 18 ºC en 24 ºC graden hoe hoger de dieren voorkomen hoe lager de nachttemperatuur. De luchtvochtigheid overdag is 50-60% en ’s nachts stijgt deze naar 80-90%.

Verzorging
Omdat de Trioceros melleri erg groot is heeft het dus ook behoefte aan veel ruimte. Een minimale afmeting voor dit soort is 60 cm x 80 cm x 120 cm (LxBxH), maar groter is natuurlijk altijd beter. Deze dieren worden ook wel los in een kamer gehuisvest. Erg belangrijk is het terrarium in te richten met stevige planten en takken aangezien deze dieren erg zwaar zijn. De planten dienen ook voor voldoende beschutting te zorgen zodat de dieren ook koelere plekken in het terrarium kunnen opzoeken. Wanneer het weer het toelaat is het erg goed voor de dieren ze buiten te huisvesten in gazen kooien. De gemiddelde dagtemperatuur voor het terrarium ligt rond 28 ºC graden. Hogere temperaturen kunnen tot stress leiden. Onder de spot mag de temperatuur wel oplopen tot ongeveer 32 ºC graden. ’s Nachts mag de temperatuur in het terrarium dalen tot onder de 21 ºC graden. Er dient dagelijks gesproeid te worden om de luchtvochtigheid hoog te houden. Na het sproeien drinken de dieren de druppels van de bladeren om voldoende vocht binnen te krijgen, sommige dieren leren ook uit een bakje te drinken.

Qua voedsel kunnen vrijwel alle voedseldieren aangeboden worden. Hierbij moet rekening gehouden worden dat het voedseldier niet groter mag zijn dan de lengte van de bek van het dier. Volwassen dieren eten ook kleine gewervelde dieren zoals baby muisjes, vogeltjes, hagedisjes e.d. De voedseldieren moeten bepoederd worden met een vitaminen/mineralenpreparaat. Verder moet er goede UV verlichting aanwezig zijn zodat het dier voldoende vitamine D3 kan aanmaken om calcium te kunnen op nemen.

De Trioceros melleri kan het beste solitair gehuisvest worden, omdat mannetjes erg agressief kunnen zijn tegen over elkaar.

Bij wildvangdieren is het erg belangrijk ze te controleren op parasieten, aangezien deze vaak aanwezig zijn en ze in combinatie met de stress tot de dood van het dier kunnen leiden.

Kweek
De Trioceros melleri legt na een bevruchting tussen de 50 en de 70 eieren in de bodem. De eieren worden uitgebroed in een broedstoof op een temperatuur van 25 ºC tot 27 ºC graden. Na een broedtijd van ongeveer 80 tot 81 dagen komen de jongen uit het ei. De jongen worden dan gevoerd met kleine voedseldieren die bepoederd moeten worden met een vitaminen / mineralenpreparaat. Onmisbaar is ook een goed UV lamp. Een Trioceros melleri bereikt na 2 a 3 jaar volwassen grootte.

Wetgeving
Cites B: voor wildvangdieren is een cites formulier met overdrachtsverklaring verplicht. Bij nakweekdieren is een overdrachtsverklaring verplicht, voor eigen nakweek is een goede administratie verplicht waarmee de herkomst van het dier aangetoond kan worden.