Trioceros ellioti

Trioceros ellioti

Algemeen
De Trioceros ellioti kameleon heeft op de rug stekels van gelijke lengte, de Trioceros bitaeniatus en de Trioceros rudis. waar dit soort vaak mee verward word hebben ongelijke stekels. Gelijk aan de Trioceros bitaeniatus heeft de Trioceros ellioti ook twee zijstrepen die horizontaal over het lichaam lopen. De Trioceros ellioti kameleon is meestal erg kalm en ze bewegen erg rustig, mannetjes zijn soms wat actiever. Vrouwtjes kunnen gedurende een lange tijd op één plek verblijven terwijl mannetjes het terrarium vaker zullen doorkruisen.

De Trioceros ellioti is een kleine kameleon, de maximale grootte van een vrouwelijk dier ligt rond de 22 cm, mannetjes blijven iets kleiner maximaal 17 cm. De mannetjes zijn vaak slanker dan de vrouwtjes en ze zijn kleurrijker en hebben een verdikking aan de staartbasis. De vrouwtjes zijn overwegend bruin van kleur, de mannen hebben als basis kleur voornamelijk groen. Vanwege de wijde verspreiding van dit soort zijn de kleuren van de dieren per regio erg verschillend. De basis kleuren bevatten oa grijs, bruin, blauw, zwart en groen. Dit soort heeft vaak een donkere vlek op de keelzak. De levensverwachting in het wild ligt op 2 tot 3 jaar maar in gevangenschap kunnen ze een leeftijd van 4 bereiken.

Herkomst
De Trioceros ellioti kameleon leeft van oorsprong erg verspreid over het oosten van Afrika (Soedan, Kongo, Kenia, Burundi, Uganda, Rwanda, Tanzania) op een hoogte van 800 tot 1800 meter boven de zeespiegel.

 

Biotoop
De Trioceros ellioti leven op savannes met hoog gras, in bossen, op plantages en in tuinen. De dieren bevinden zich vaak maar 1 tot 3 meter boven de grond. De temperatuur ligt tussen de 25 en de 27 graden, heel zelden boven de 30 graden. ’s Nachts daalt de temperatuur naar 16 tot 18 graden. De luchtvochtigheid is gedurende de dag tussen de 60 en 70% en ’s nachts boven de 80%. Verspreid over het hele jaar valt er 1000 mm regen, tussen maart en mei valt er meer regen dan de rest van het jaar.

Verzorging
De Trioceros ellioti heeft behoefte aan veel verse lucht. Daarom moet het terrarium voor dit soort grootte ventilatie openingen hebben of volledig uit gaas bestaan. Het terrarium voor één dier heeft een minimale afmeting van 30dx30bx60h. Het is aan te raden dit soort sollitair te huisvesten, maar soms kunnen de dieren ook samen gehouden worden in een voldoende ruim terrarium. De dagtemperatuur moet ongeveer 25 tot 28 graden zijn en ’s nachts moet het ongeveer 10 graden afkoelen. Temperaturen boven de 28 graden worden slecht verdragen. Er moet dagelijks gesproeid worden om de dieren de gelegenheid te geven de druppels van de bladeren te drinken, maar ook om een hoge luchtvochtigheid te bereiken van 60 tot 100%. Dit soort kan in de zomer ook buiten gehuisvest worden in een gazen terrarium.

De dieren zijn echte zon aanbidders en daarom is goede verlichting erg van belang. Daarbij mag een goede UV lamp niet ontbreken. Dit soort is een erg makkelijke eter, als voedsel kunnen oa kleine krekels, sprinkhaantjes, wasmotlarve en meelwormen aangeboden worden. Het voedsel dient voldoende bepoedert te worden met een vitamine en mineralen suppelement.

Kweek
De Trioceros ellioti kameleon is een ei-levenbarende kameleon (ovovivipaar). Na een succesvolle paring van ongeveer 15 minuten worden er na 3 a 4 maanden 2 tot 18 jongen geboren. De jongen worden in een vlies geboren waar ze binnen enkele minuten na geboorte doorheen breken. Veertien dagen na de geboorte van de jongen kan het vrouwtje opnieuw gedekt worden. Ook kan het vrouwtje opgeslagen sperma van vorige dekkingen gebruiken voor een nieuwe zwangerschap. Vrouwtjes kunnen tot 4 keer per jaar jongen krijgen.

Bij geboorte zijn de jongen zwart van kleur en ongeveer 4,5 cm groot, na enkele uren kleuren ze bruin van kleur. De jongen dienen gescheiden te worden van hun moeder zodat ze in alle rust kunnen opgroeien zonder zelf voedsel te worden voor het volwassen dier. De jongen dienen iets koeler gehuisvest te worden dan volwassen dieren, onder de 25 graden. Ze moeten gevoerd worden met kleine voedseldieren zoals fruitvliegjes en stofkrekels welke ook weer bepoerderd dienen te worden met een vitamine mineralen suppelement. De jongen zijn erg kwetsbaar gedurende de eerste weken en dienen regelmatig gesproeid te worden met warm verneveld water om ze te voorzien van vocht en een luchtvochtigheid te bereiken van meer dan 70%. Na 6 tot 9 maanden zijn de jongen volwassen.

Wetgeving
Cites B: voor wildvangdieren is een cites formulier met overdrachtsverklaring verplicht. Bij nakweekdieren is een overdrachtsverklaring verplicht, voor eigen nakweek is een goede administratie verplicht waarmee de herkomst van het dier aangetoond kan worden.