Trioceros cristatus

Trioceros cristatus

Algemeen
De Trioceros cristatus is een middelgrote kameleon. De vrouwen worden ongeveer 28,5 cm en de mannen zo’n 26 cm.

Mannetjes hebben een vinachtige kam op de rug die wel 3 cm hoog kan zijn en is gevormd van lange wervels van het ruggenmerg. De wervels zijn bedekt met huid. De vin is kleiner bij de vrouwtjes. De helm, gevormd door blauwgekleurde zijrichels op het hoofd, is hoog aan de achterkant, een richel over het midden ontbreekt.

De staart is kort als je deze vergelijkt met de lengte van het lichaam en de structuur van de huid is over het hele lichaam gelijkmatig. De kleur bij beide geslachten varieert van lichtbruin, olijfgroen en grijs tot zwart. Er is een netachtig patroon in donkerdere en lichtere kleuren aan beide kanten van het lichaam en de tussenliggende huid op de keel is rood.

Herkomst
De Trioceros cristatus komt voor in Kameroen, Guinea, Congo, Gabon, Equatoriaal Guinea, Togo, Midden Afrika en op het eiland Fernando Po. De soort is met name te vinden in gebieden vanaf 600 m boven de zeespiegel.

 

Biotoop
In de gebieden waar de Trioceros cristatus leeft is de luchtvochtigheid erg hoog, rond de 80-100 %. De dagtemperatuur in deze gebieden loopt op tot 28-30 ºC en zakt naar 20 ºC in de nacht maar in de schaduw van de bossen waar de Trioceros cristatus leeft zal de temperatuur er tussenin liggen. Jaarlijkse is er een neerslag van ongeveer 2.000 mm.

Van augustus tot en met november is er een grote regentijd met zware regen, van december tot en met maart volgt er een droge periode. Vanaf april tot en met begin juni is er een kortere lichte regentijd met matige regen, vanaf eind juni tot en met juli is er een korte droge periode.

De Trioceros cristatus leeft ook in hogere gebieden. In 1992 is de cristatus in Nyase, vlakbij Mount Kupe, gevonden op een hoogte van 830 m boven de zeespiegel. In dit gebied ligt de temperatuur rond de 19 ºC met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 6975 mm.

Verzorging
De Trioceros cristatus kan in een glazen terrarium gehouden worden met de afmetingen 50 cm x 65 cm x 90 cm (LxBxH). Het is belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit kan worden bereikt door het terrarium twee tot drie keer per dag goed te sproeien en levende planten in het terrarium te plaatsen. Een vochtig bodemsubstraat helpt ook om de luchtvochtigheid hoog te houden maar dan is het extra belangrijk de uitwerpselen dagelijks uit het terrarium te verwijderen vanwege een verhoogd risico op bacteriën.

De terraria moeten van goed licht en voldoende ventilatie voorzien zijn omdat de dieren hierdoor actief worden. De lampen moeten tussen de 11 en 13 uur per dag branden. In de winter kan het terrarium voorzien worden van een spot voor de warmte. De dagtemperatuur ligt rond de 24-26 ºC en ’s nachts zakt deze naar 16-20 ºC. De dieren kunnen ook onder lagere temperaturen gehouden worden. Het terrarium moet worden voorzien van veel planten. Voor een lijst van planten kan je de volgende plantenlijst downloaden.

De voedseldieren moeten bepoederd worden met een vitaminen/mineralen preparaat. De volwassen dieren hebben aanleg om snel dik te worden dus die kunnen om de twee dagen gevoerd worden. Zwangere vrouwen en jonge dieren moeten elke dag gevoerd worden. De jonge dieren kunnen gevoerd worden met krulvliegen, bromvliegen en kleine krekels, en de volwassen dieren kunnen krekels, woestijnsprinkhanen en treksprinkhanen, redrunners, Argentijnse kakkerlakken, meelwormen en verschillende soorten vliegen worden gevoerd.

Kweek
Normaal legt de vrouw tussen de 12 en 21 eieren. Als de dagtemperatuur tussen de 21-24 ºC gehouden wordt en de nachttemperatuur rond de 19-20 ºC dan komen de eieren ongeveer na negen maanden uit. De jonge dieren zijn na uitkomst tussen de 55mm en 65mm groot. Het geslacht is gemakkelijk te bepalen want de mannen hebben een kleine vin op de rug die bij de vrouwen ontbreekt.

Wetgeving
Cites B: voor wildvangdieren is een cites formulier met overdrachtsverklaring verplicht. Bij nakweekdieren is een overdrachtsverklaring verplicht, voor eigen nakweek is een goede administratie verplicht waarmee de herkomst van het dier aangetoond kan worden.