Medisch

Het houden van een kameleon is een leuke hobby, maar helaas kan ook een kameleon ziek worden. Het herkennen hiervan is niet altijd makkelijk, en vaak is het verloop van een ziekte snel en dodelijk. Met de juiste zorg kunnen veel ziekten gelukkig voorkomen worden.

De KVN wil het zelf dokteren ontraden, alleen een gespecialiseerde dierenarts kan de juiste diagnose stellen en de beste behandeling bepalen. Toch willen we hier aandacht besteden aan de meest voorkomende ziektebeelden in de hoop deze te voorkomen of tijdig te herkennen.

Kameleons laten veelal niet, of heel subtiel merken dat er iets aan de hand is. Een goede observatie is daarom noodzakelijk. Kleine afwijkingen in gedrag, uiterlijk, kleur en dergelijke zijn een signaal van ziekte en vragen om directe actie.

Vermoed je dat je diertje iets mankeert, stap dan niet naar de eerste de beste dierenarts om de hoek, maar informeer van te voren even of deze arts ook ervaring heeft met reptielen, en in het bijzonder met kameleons. Helaas zijn dierenartsen ook maar mensen, en is gebleken dat niet elke dierenarts in staat is een kameleon op de juiste manier te behandelen. Bij een maatschap met meerdere artsen kan het zijn dat een van de artsen gespecialiseerd is, maak in dat geval dan een afspraak met de juiste arts.

Uiteraard kun je ook de KVN benaderen voor hulp, tips of trucs.