Kweek

Wanneer een vrouwtje oud genoeg is voor een dekking kan ze bij de man geplaatst worden voor een dekking. Wanneer het vrouwtje nog niet klaar is voor een dekking zal ze stress kleuren vertonen en soms ook blazen. Blijft de vrouw rustig van kleur dan zal er meestal een dekking plaats vinden. Sommige soorten kameleons zijn levend barend en die brengen een tijd na de dekking levende jongen op de wereld. De meest gehouden soorten zoals de Calyptratus en de Pardalis zijn eierlegend. Gemiddeld worden zo’n 4 tot 6 weken na de dekking de eieren gelegd. Voor het afleggen van de eieren heeft het vrouwtje een zandlaag nodig. De zandlaag dient bij soorten als de Calyptratus en de Pardalis 20cm diep te zijn, bij kleinere soorten als de lateralis is 15 cm voldoende. Deze zandlaag kan bestaan uit potgrond of cocopeat, gemengd met speelzand, wat licht vochtig gehouden wordt. Tijdens het leggen zal het vrouwtje tunnels graven, stoor haar in geen geval. Laat haar na het leggen rustig de eieren begraven, en wacht als ze klaar is nog een dag met het uitgraven van de eitjes.

Er zijn verschillende methoden mogelijk voor het uitbroeden van de eieren. Meestal worden de eieren in een bamibakje gevuld met vochtig vermiculiet (voor de calyptratus en de pardalis gelijke delen in gewicht voor water en vermiculiet) gelegd, voor ongeveer 2/3 ingegraven in het vermiculiet. In het bamibakje worden wat kleine gaatjes gemaakt voor de ventilatie, en het deksel erop zorgt voor behoud van de juiste luchtvochtigheid. Belangrijk is om wekelijks het verdampte vocht weer bij te vullen door met een pipetje lauw water op het vermiculiet te druppelen, let erop dat je dit niet direct op de eitjes doet. Het bamibakje wordt in een broedstoof geplaatst. Elke soort heeft een andere temperatuur waarbij de eieren uitgebroed worden en ook de broedtijd is erg verschillend. De eieren van een pardalis worden uitgebroed op 24 graden en komen dan na zo’n 6 tot 10 maanden uit. De eieren van een calyptratus worden uitgebroed op een temperatuur van 25 tot 28 graden en komen dan na zo’n 6 a 7 maanden uit.

De jongen van zowel de levend barende soorten als de eierlegende soorten worden in een terrarium gescheiden van de ouders groot gebracht. Meestal zullen de jongen de eerste 2 dagen weinig tot niets eten. Als ze na ongeveer 2 dagen beginnen te eten kunnen ze gevoerd worden met kleine voedseldieren die voldoende bepoederd zijn met vitamine en mineralen. Voor jonge kameleons is Uv licht van onmisbaar belang om het calcium wat ze in de groei hard nodig hebben op te kunnen nemen. De jongen kunnen op een leeftijd van 3 maanden naar een nieuwe eigenaar.