Huisvesting

Algemeen
Het is belangrijk om je voor de aankoop van je kameleon te verdiepen in het huisvesten van de soort die je wilt aanschaffen. Elke soort heeft zijn eigen eisen wat betreft afmeting van het terrarium, de temperatuur en inrichting. Daarbij is het belangrijk uit te zoeken in welk land/gebied het dier van nature voorkomt zodat het dier zoveel mogelijk in natuurlijke omstandigheden gehouden word. Voor sommige soorten zijn de leefomstandigheden per dier heel verschillend omdat de verspreiding soms erg groot kan zijn. Daarom is het heel belangrijk de plaats van herkomst, of de condities waarin de kweker het dier gehouden heeft te achterhalen.

Terraria
Terraria zijn er in verschillende materialen: glas, hout en gaas. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zien glazen terraria er vaak erg mooi uit, maar zijn deze natuurlijk erg kwetsbaar. Ook kan de hoeveelheid inkijk de kameleon onrust geven omdat vaak maar één zijde (en soms zelfs geen) afgeschermd zijn. Houten terraria zijn erg sterk en isoleren meer warmte. Houten terraria zijn wel vaak donkerder zodat meer lichtbronnen met diepte inwerking noodzakelijk zijn. Gazen terraria bieden erg veel ventilatie, maar dit kan ook direct een nadeel zijn, want de temperatuur en de luchtvochtigheid zijn hierdoor moeilijker hoog te houden. Ook moet je er rekening mee houden dat een gazen terrarium niet op de tocht mag staan. Gazen terraria worden dan ook voornamelijk gebruikt in de zomer om de dieren buiten te laten genieten van de zon.

Een terrarium kun je zelf maken, maar er zijn ook verschillende zaken die deze kunnen maken of kant en klaar aanbieden. Ga van te voren wel na wat de minimummaten voor een dier zijn, groter is altijd beter, maar kleiner is zeker niet aan te bevelen. Let bij deze maten ook op een eventuele bodem of achterwand, deze nemen ongemerkt een hoop ruimte in beslag waardoor je terrarium al snel toch te klein blijkt.

Ventilatie
In elk kameleonterrarium is ventilatie van belang. Zowel boven- als onderin het terrarium dient er een strook gaas aanwezig te zijn. Hiervoor kan geperforeerd aluminium of horregaas gebruikt worden. Kunststof gaas kan aangeknaagd worden door krekels, waardoor dit niet geschikt is voor een terrarium voor een kameleon. Door de ventilatie kan er voldoende verse lucht aangevoerd worden, maar houd altijd rekening met tocht. De hoeveelheid ventilatie hangt sterk af van de soort, dus laat jezelf van te voren goed informeren hoeveel ventilatie de soort nodig heeft die je wilt gaan houden.

Inrichting
Voor de inrichting moeten voldoende takken en planten gebruikt te worden. De dieren zullen zich door de beschutting meer op hun gemak voelen en op de bladeren van planten blijven de druppels van het sproeiwater liggen zodat de dieren meer gelegenheid hebben om te drinken. De dikte van de takken moet wel afgestemd zijn op de grootte van de kameleon en ze dienen zowel horizontaal al verticaal geplaatst te worden. Takken van verschillende dikten zijn het best, maar een klein dier heeft weinig aan enkel dikke lianen, en een groot dier kan niets met dunne twijgjes. Lianen, druivetakken en krulwilg zijn goed geschikt, maar ook oude takken uit bijvoorbeeld het bos zijn geschikt. Maak deze wel van te voren schoon door ze te overgieten met kokend water en daarna een dag in een vriezer te plaatsen. Bamboetakken zijn minder geschikt omdat deze erg glad zijn.

Op de bodem kun je gebruik maken van bijvoorbeeld onbemeste potgrond of cocopeat. Voor een mannelijk dier is een dunne laag voldoende. Bij eierleggende vrouwtjes moet er een voldoende dikke, stevige laag van bijvoorbeeld een mengsel van potgrond en zand (bijvoorbeeld een mengsel bestaande uit 4 delen potgrond op 1 deel zand) op de bodem liggen. Zo kunnen de dieren eventuele eieren makkelijk afleggen. Het is belangrijk de bodem zo schoon mogelijk te houden van dode voedseldieren en ontlasting om eventuele verspreiding van parasieten en schimmels te voorkomen.

Het gebruik van houtsnippers of bark op de bodem kan ernstige gevolgen hebben. Een kameleon kan bij het schieten van een prooi een stukje mee naar binnen krijgen. Dit kan tot verstoppingen leiden met veelal de dood tot gevolg. Voor meer informatie over planten kun je rechts op het kopje planten klikken in de menubalk.

Vochtigheid
De meeste kameleons dienen hebben een luchtvochtigheid van zo rond de 65-70% nodig. Om de luchtvochtigheid zo hoog mogelijk te houden moet er voldoende gesproeid worden. Dit kan door middel van een plantenspuit, maar ook met een automatische sproeiinstallatie. Hierdoor krijgen de dieren ook direct de kans om te drinken. Levende planten in plaats van nepplanten hebben als voordeel dat ze de luchtvochtigheid verhogen en deze langer op peil houden. Informeer van te voren welke luchtvochtigheid nodig is voor de soort die je wilt gaan houden.