Gutload

Voederdieren kunnen een veel hogere voedingswaarde voor uw kameleon hebben als de buikjes van de voederdieren gevuld zijn met waardevolle producten. Dit wordt ook wel gutloaden genoemd. Waardevolle voedingsmiddelen worden via de voederdieren overgedragen naar uw kameleon. Helaas zijn veel mensen nog niet vertrouwd met deze werkwijze en dus niet op de hoogte van de vele voordelen. Een kameleon die voederdieren krijgt aangeboden welke een voedzame gutload hebben, wordt minder afhankelijk van voedingssupplementen en ontwikkeld een betere algemene gezondheid en vitaliteit. Gutloaden is tevens een hulpmiddel om de natuurlijke minerale verhoudingen van voederdieren weer in evenwicht te brengen. Denk daarbij aan de verkeerde verhoudingen tussen calcium en fosfor bij commercieel gekweekte krekels.

Er zijn verschillende producten voor gutloading in de handel, maar het zelf maken van een goed product is ook vrij eenvoudig. Op het internet is daarover redelijk veel te vinden. Het is wel verstandig om bij de samenstelling goed te letten op de behoefte van kameleons en uw samenstelling dus daar op aan te passen. Commerciële kwekers van voederdieren gebruiken veelal producten die makkelijk beschikbaar zijn en bovendien zo weinig mogelijk kosten. Hoewel dit voer door de krekels goed wordt gegeten, is het geen geschikte gutload voor kameleons. Vaak bevatten deze producten hoge niveaus van vitaminen en mineralen, die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor uw kameleon. Een negatieve invloed zou kunnen zijn dat de opname van Calcium wordt belemmerd. Over het algemeen zit er ook veel graan in het geboden voedsel. Graan is moeilijk te verteren en bied voor een kameleon vrij weinig voedingsmiddelen.

Bij het kiezen van een gutload, is het belangrijk om de niveaus van natrium, vitamine A, calcium, fosfor, en vet te controleren. Deze ingrediënten zijn van groot belang voor uw kameleon, maar in onjuiste hoeveelheden zijn ze ongezond. Verder valt het aan te raden om niet te grote hoeveelheden in één keer aan te maken, het gevaar dat het bijvoorbeeld beschimmeld raakt is vrij reëel. Bij het aanmaken van schimmels ontstaan soms giftige bijproducten die zelfs dodelijk voor uw kameleon kunnen zijn. Beschimmelde producten dienen dan ook direct te worden weggegooid. Het volgende is een lijst van variërende voedingsmiddelen en hun rollen in vandaag beschikbare gutloadrecepten.

Proteïne
Eiwit bronnen zijn uiterst belangrijk in een gutloadrecept. Proteïne verstreken de bouwstenen voor de skeletachtige en spiergroei. Het verstrekt ook de aminozuren die helpen bij koolhydraatomzettingen. Bij veel van de “doe het zelf” mengsels gebruikt men honden of kattenvoer al bron van proteïne. Hoewel deze producten inderdaad veel proteïne bevatten, hebben ze ook een zeer hoge vet en olie gehalte en leiden daardoor vaak tot spijsverteringsproblemen.

Vismeel is ook bron van proteïne welke in zeer veel diervoeders wordt gebruikt. Het is aangetoond dat een dieet met een hoge proteïnegehalte tot een hogere urinezuurgehalte kan leiden, hetgeen weer kan leiden tot Jicht.

Soja is een ander product dat regelmatig als eiwitbron wordt gebruikt. Het heeft inderdaad een hoog proteïnegehalte maar heeft ook een hoge oxaalzuur welke zich aan het Calcium verbind. Hierdoor zal de absorptie van Calcium gehinderd worden.

Een andere bron van eiwit, maar nog weinig gebruikt in gutloads, is luzerne. Luzerne is vlinderbloemachtige plant , een gemakkelijk verteerbare bron van proteïne, B-Complex vitaminen, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en kalium. Het is een veilige keus voor het verstrekken van proteïne.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn de primaire energiebron van het lichaam. “Complexe” koolhydraten worden langzamer verteerd, worden minder snel als vet opgeslagen en bevatten hogere hoeveelheden vitaminen en mineralen dan “eenvoudige” koolhydraten. Bovendien zijn ze makkelijk in energie om te zetten. De Complexe koolhydraten komen voor in vruchten, groente en noten. De meeste in de handel verkrijgbare gutloadproducten en op honden of kattenvoer gebaseerde middelen, bevatten slechts lage hoeveelheden complexe koolhydraten. Een gutload met gevarieerde noten, vruchten en groenten vormt een goede voorziening van complexe koolhydraten, en zal de fitheid van uw kameleon versterken.

Natrium
Natrium verzorgd een goed evenwicht in de vochthuishouding van uw kameleon. Het is belangrijk voor de aansturing van de spieren en de zenuwprikkelgeleiding. Een verlies in kalium, fosfor, calcium, magnesium en zink kunnen een te hoog natriumgehalte veroorzaken. Veel van de in de handel verkrijgbare producten hebben een veel te hoge natriumgehalte, zeker als het op honden of kattenvoer is gebaseerd. Vaak overschrijden deze gehaltes zelfs de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor de mens. Een teveel aan natrium kan chronische uitdroging veroorzaken. De nieren en het hart worden extra belast waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan.

Kalium
Het kalium is een mineraal dat de spierfunctie, de vochthuishouding en elektrolytevenwicht in cellen bevorderd. Over dosering en gevolgen van Kalium is onvoldoende bekend.

Vet
Het vet speelt een belangrijke rol in het lichaam in alle gezonde dieren. Zieke of zwakke kameleons kunnen baat hebben bij tijdelijk wat vette calorieën in het dieet. Een stelselmatig teveel aan vet zal uiteindelijk tot gezondheidsproblemen gaan leiden. Het spreekt voor zich dat het vetgehalte in acht dient te worden genomen bij het samenstellen van een gutload product.

Naast een droge gutload valt het aan te bevelen om de voederdieren ook altijd een bron van vocht aan te bieden. Vaak worden hiervoor verse vruchten en groenten gebruikt, aangezien deze extra vitaminen en voedingsmiddelen leveren. Veelgebruikt zijn Sinaasappel, appel, wortel etc. Het valt aan te bevelen om iedere dag het fruit of de groenten te vervangen. Schimmelvorming moet voorkomen worden. Men kan ook van die gelatineachtige producten gebruiken. Hoewel deze lekker handig en eenvoudig zijn, leveren ze geen voedingsvoordeel en zijn dus slechts een bron van vocht. Wanneer men hier toch gebruik van wenst te maken, dient men zeker te weten dat de droge gutloading alle benodigde ingrediënten heeft.

Met deze gegevens kun je misschien wat beter bepalen waar je op moet letten. Een belangrijk gegeven is dat voederdieren eerst de juiste voeding moeten hebben en dus niet direct aan de kameleon moet worden aangeboden.