Furcifer pardalis

Furcifer pardalis

Algemeen
De Furcifer pardalis is naast de Chamaeleo calyptratus een veel gehouden soort in Nederland. Door een groot verspreidingsgebied in Madagaskar zijn er verschillende kleurvarianten ontstaan. De mannen van deze soort zijn vaak opvallend van kleur terwijl de vrouwtjes meer een schutkleur hebben. Alle dieren hebben een dwarsstreep over het lichaam. Mannetjes van deze soort worden ongeveer 50 cm lang, vrouwtjes blijven een stuk kleiner en worden ongeveer 35 cm. De gemiddelde levensverwachting van een mannetje ligt rond de 8 jaar terwijl vrouwtjes over het algemeen niet ouder dan 3 jaar worden.

Pardalissen zijn er in veel verschillende kleurslagen, deze kleurslagen zijn veelal uniek in een bepaald gebied. Aan de naamsopbouw van de pardalis is af te leiden in welk gebied deze kleurslag wordt aangetroffen. Bijvoorbeeld: een Furcifer pardalis Nosy-Mitsio komt voor op het eiland Nosy-Mitsio dat noordwest van Madagaskar gelegen is. Nosy betekent eiland, dieren die daar vandaan komen zijn overwegend groen met wat geel/oranje accenten en hebben rode oogleden.

In de kameleonhobby wordt getracht om de kleurslagen niet te mixen maar ‘zuivere’ dieren voort te brengen. Helaas is niet voor iedereen altijd duidelijk of de dieren waarmee men kweekt geheel zuiver zijn. Bij vrouwtjes is dat ook nagenoeg niet vast te stellen aangezien deze bijna allemaal een roze/bruine kleur hebben. Omdat er inmiddels vele jaren met deze soort wordt gekweekt en er hier en daar kleuren gemixt zijn geraakt is de kans groot dat een dier niet een volledig zuivere kleurslag heeft. Ook in het wild mengen de kleurslagen zich steeds meer door onder andere vernietiging van het oorspronkelijke leefgebied.

Aan een bepaalde kleurslag zijn vaak ook lichamelijke kenmerken verbonden. Voldoet een dier aan een bepaald kleurenpatroon en lichamelijke kenmerken, wordt over het algemeen aangenomen dat het om die bepaalde kleurslag gaat. Men noemt het dan zuiver.

Herkomst
De pardalis komt vooral voor in de noordelijke helft van Madagaskar, het gebied is verdeeld in veel verschillende afgezonderd gelegen gebieden en eilanden. Elk gebied heeft weer een andere kleurslag. In het zuidelijke deel van Madagaskar komt de soort wel voor, maar minder. Ook op de eilanden Mauritius en La Reunion leven deze dieren.

Biotoop
De panterkameleon bewoont bomen en struiken, echter alleen in open landschappen en aan de randen van bossen. In gesloten bossen zijn ze niet te vinden. Het zijn dieren die zich makkelijk aanpassen en daarom komt deze soort ook voor in parken en heggen in steden. Het verspreidingsgebied kenmerkt zich door een vochtig en heet kustklimaat. Van november tot maart is er een regenperiode.

Verzorging
De Furcifer pardalis is een grote kameleon en vereist daarom ook een groot terrarium. De minimale maten voor een volwassen mannelijk dier zijn dan ook 80 cm b x 60 cm d x 100 cm h. De vrouwen kunnen iets kleiner gehouden worden. De dieren moeten gescheiden gehouden worden, omdat ze niet sociaal zijn tegenover elkaar. Voor de beste verzorging is het belangrijk om te weten waar je dier vandaan komt, alleen dan weet je de optimale temperaturen en luchtvochtigheid. Over het algemeen liggen de dagtemperaturen in het terrarium tussen de 22 en 35 graden in de regentijd en tussen de 18 en 25 graden in de drogere periode. ’s Nachts mag het terrarium afkoelen tot kamertemperatuur. In de natuur leven de dieren in struiken en bomen, dus zorg in een terrarium ook voor voldoende beschutting en klimgelegenheid.

Het terrarium dient 1 à 2 maal per dag gesproeid te worden, hierdoor moet een luchtvochtigheid bereikt worden van zo’n 70%. Het sproeien kan gebeuren met een plantenspuit, maar ook met een automatisch sproeisysteem. De dieren krijgen zo ook de gelegenheid de druppels van de bladeren te drinken.

Over het algemeen is de pardalis een makkelijke eter, die veel verschillende voedseldieren accepteert. Bij jonge dieren word aangeraden dagelijks de voedseldieren te bepoederen met een vitaminen/mineralen preparaat waar voldoende calcium in zit, dieren die uitgegroeid zijn hebben dit niet meer dagelijks nodig.

Kweek
Pardalis kameleons zijn op een leeftijd van 6 maanden al vruchtbaar, de dieren zijn dan alleen nog lang niet uitgegroeid en het is daarom beter te wachten met kweken tot het lichaam meer massa krijgt. Meestal kan een eerste dekking tussen de 9 en de 12 maanden plaats vinden.

Na een dekking zal het vrouwtje na een draagtijd van 4 tot 6 weken gaan leggen. Een legsel bevat meestal tussen de 10 en de 30 eieren. Onder een constante temperatuur van 24 graden komen de eieren na zo’n 6 tot 10 maanden uit.

De jongen kunnen de eerste periode in kleine groepen van ongeveer vijf dieren gehuisvest worden in een terrarium van 30 cm l x 45 cm b x 50 cm h. Als voedsel worden voornamelijk kleine krekels en fruitvliegen aangeboden, maar al snel kunnen ook bijvoorbeeld krulvliegen en buffalowormen op het menu gezet worden. Dit voedsel dient wel goed bepoederd te worden, daarnaast mag bij de jongen ook uv licht niet ontbreken.

Wetgeving
Cites B: voor wildvangdieren is een cites formulier met overdrachtsverklaring verplicht. Bij nakweekdieren is een overdrachtsverklaring verplicht, voor eigen nakweek is een goede administratie verplicht waarmee de herkomst van het dier aangetoond kan worden.