Blaptica Dubia (Argentijnse kakkerlak)

Blaptica Dubia (Argentijnse kakkerlak)

Omdat ik hoorde over redrunners maar dat die vaak tot een plaag leidde in huis kwam mijn interesse in de Blaptica Dubia een kakkerlak soort die niet tegen glas op kan lopen, ik wilde wel eens met deze kakkerlak gaan kweken. Deze kakkerlakken worden wel een stuk groter dan volwassen redrunners, zo'n 4 tot 5 centimeter. De volwassen kakkerlakken zijn dan ook een te groot voedseldier voor kleine hagedissen, maar de nimfen zijn wel goed geschikt. Dit is een uitstekend voer voor de wat grotere insectivore hagedissen zoals bijvoorbeeld baardagamen, wateragamen, maar dus ook kameleons.

Het zijn mooie beestjes om naar te kijken. De vrouwen zijn vleugelloos (ze hebben nog wel kleine stompjes). De mannen hebben wel vleugels, maar gebruiken ze eigenlijk nooit. Zelf niet als je ze laat vallen, soms fladderen ze wel wat, maar tevergeefs.

Vrouwen leggen in tegenstelling tot de runners geen eipakketten los in de bak. Ze laten ze wel uitharden, maar trekken ze daarna terug in hun achterlijf tot de jongen geboren worden. De jongen zien er uit als kleine pissebedden.

Bij een temperatuur van 23°C tot 25°C duurt de ontwikkeling van een pasgeboren nimf tot volwassenheid 6 maanden. Echter bij een temperatuur van 28°C tot 30°C duurt dit slechts 7- tot 9 weken (ongeveer 2 maanden) dus 3x zo snel.

Als hoofdvoedsel geef ik ze een mix van hondebrokjes, kippen legkorrel en steurvoer. Dit bevat veel eiwitten en ook vitamine D3. Er moet altijd iets van vlezigs in het voer zitten. Voor de vochtvoorziening kun je vers fruit geven, wortel, appel etc. Maar was dit goed af, er kunnen nog pesticiden op zitten. Verwijder eventueel rot voedsel om schimmel en mijt te voorkomen. Ook een bakje met krekelgel en anders water met een watje of spons tegen verdrinking er in, wordt graag gebruikt.

Het zijn ideale voedseldieren om extra vitaminen aan je reptielen toe te voegen, volwassen dieren hebben een maag ter grootte van een erwt, ze eten werkelijk alles, geef je bijvoorbeeld sinaasappel eten ze zich helemaal vol met vitamine C, geef je ze wortel eten ze zich vol met vitamine B en zo zijn er diverse mogelijkheden.

Ik houd ze in plastic curver bakken met daarin eierkartonnetjes om het oppervlak te vergroten. Ze verschuilen zich er graag in. Ik gebruik geen bodembedekkig, die maken ze meestal zelf. Wat je zeker niet moet vergeten is voldoende ventilatie mogelijkheden te maken. Dit kun je doen door een gat in de deksel te maken en hier metalen horregaas overheen te plakken.

Goede ventilatie is erg belangrijk om de boel droog te houden. Vocht zorgt voor schimmel en mijten. Hier kan je kolonie door verloren gaan, wat natuurlijk zonde is. De bak kun je verwarmen door er een warmtematje onder te plaatsen. Zorg voor een temperatuur van 25 tot 30 graden. Dan gedijen en kweken ze optimaal, Omdat het nachtdieren zijn en vaak beschutting zorgen is een warmte lamp natuurlijk minder geschikt.

Het is een makkelijk te voeren insect, uit een krekeldoosje komen ze niet uit, ze springen niet, gaan niet snel dood en mijn dieren zijn er dol op, niet allemaal maar over het algemeen genomen verorberen ze bijzonder graag.

Auteur: Hans Stolk