Aankoop

Hieronder staan een aantal zaken die je als handleiding kunt gebruiken bij de aankoop van een kameleon. Mocht het door jou gekozen dier in positieve zin voldoen aan alles dat hier staat geschreven, dan kun je tot aankoop over gaan. Helaas is het nog geen garantie op een lang en gezond leven.

Soort kameleon
Er zijn veel verschillende soorten kameleons met ieder hun eigen specifieke verzorging. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de nachtelijke afkoeling die bergsoorten nodig hebben. De meeste soorten zijn vrij moeilijk te houden en daarom alleen geschikt voor de ervaren kameleonhouder. Er zijn slechts een paar soorten die relatief gemakkelijk zijn te houden, het zijn de Furcifer pardalis en de Chameleo calyptratus. Om te bepalen welke soort je wilt gaan houden is het van groot belang dat je op de hoogte bent van de verzorgingseisen. Leg die eisen naast de mogelijkheden die je zelf kunt bieden aan het dier. Als aan alle eisen kan worden voldaan is het wellicht de juiste keuze.

Kweker of winkel?
Zowel bij de kweker als bij een goede dierenwinkel zijn betrouwbare dieren te koop. Het dier bij de kweker heeft nog geen verhuizing achter de rug en geniet nog steeds van consequente verzorging. Bovendien zul je daar precies krijgen uitgelegd hoe het dier is gehouden en opgegroeid, waardoor je dit thuis kunt overnemen. Hierdoor is de kans tot slagen een stuk groter. Om te bepalen of een dierenwinkel ook een goede winkel is, is het verstandig om hier en daar eens rond te vragen, bijvoorbeeld op ons forum. Helaas is niet elke dierenwinkel betrouwbaar, nog te vaak wordt er verkeerde informatie gegeven, missen de vereiste papieren of worden er ongezonde of te jonge dieren verkocht.

Leeftijd van het dier
De KVN raadt aan om dieren te kopen vanaf 3 maanden en ouder. Een dier dat jonger is heeft nog niet voldoende weerstand tegen de stress van de verhuizing en heeft bovendien specifieke zorg nodig. Vanaf 3 maanden is bijvoorbeeld bij de Furcifer pardalis ook duidelijk te zien of het gaat om een vrouwtje of een mannetje.

Uitstraling
Een gezonde kameleon zal een actieve en kwieke uitstraling hebben. Het dier moet met geopende oogjes zitten en alert reageren. Wanneer je een dier op de hand neemt, moet de kameleon jou stevig vasthouden en aan de wandel gaan. De helm en staartbasis behoren mooi vol te zijn en niet ingevallen. Als dit wel ingevallen is, duidt dat vaak op een vochttekort maar het kan ook een teken zijn van verborgen problemen. De poten van het dier behoren mooi recht te zijn en het hoort mooi hoog op de poten te lopen. Ingezakte poten, kromme poten en gezwollen gewrichten zijn tekenen van rachitis (een tekort aan calcium opname). Dit wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan vitamine D (zie ‘Verlichting’). Inspecteer het dier aandachtig op vlekken, wondjes, rare knikjes in de ruggengraat of de staart of andere uitwendige gebreken. Neem dus bij de aankoop voldoende de tijd om het dier te observeren. Mocht je iets zien dat vreemd over komt, vraag dan de verkoper om uitleg. Let er wel op dat deze natuurlijk graag verkopen wil. Vertrouw je het niet, koop dan niet!

Nakweek of wildvang?
Wanneer je een kameleon wil kopen is het aan te bevelen om een nakweekdier te kiezen. Bij wildvangdieren kan men er standaard van uit gaan dat ze besmet zijn met parasieten. Daarnaast heeft zo’n dier vaak enorm veel stress opgelopen door de lange angstige reis, het vastpakken en de waarschijnlijk slechte voorziening in vocht en voedsel. Hierdoor is het dier verzwakt en de kans op overleving vrij klein. Een wildvangdier is bovendien gewend aan een heel ander jaargetijdenritme als het onze en ook de luchtvochtigheid, de zon en de nachtelijke afkoeling zal in de natuur anders zijn dan wij het thuis kunnen nabootsen. Al deze zaken maken de kans om een wildvangdier met succes een doorstart te geven erg klein.

Verzorging direct na aankoop
Een plotselinge wijziging in de wijze waarop een jong dier wordt verzorgd, is niet aan te raden. Overleg met de kweker hoe hij/zij het dier verzorgt en probeer dat te kopiëren. Dat geldt voor zowel de voeding alsmede verlichting, luchtvochtigheid en temperaturen. Het valt aan te bevelen om deze zaken al ruimschoots van te voren te bespreken met de kweker. Zorg er altijd voor dat je terrarium volledig ingericht is voor je een diertje koopt. Ga van te voren een dag testdraaien om te kijken wat de temperaturen en de luchtvochtgheid zijn, zo nodig kun je dan nog dingen aanpassen. Verder is het aan te raden om na een paar dagen een ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren door een goede dierenarts. Hiermee kan worden vastgesteld of het dier besmet is met parasieten. Een eventueel nodige behandeling kan zo tijdig gestart worden en daarmee verdere problemen voorkomen.